Sprawozdanie Safe Place 2019

Sprawozdanie
III Ogólnopolski Kongres Naukowo-Techniczny
SAFE PLACE 2019
Bezpieczeństwo antyterrorystyczne budynków użyteczności publicznej
Dobre praktyki cywilne i wojskowe

W dniach 19-20 listopada 2019 roku w Hotelu Windsor w Jachrance k. Warszawy odbył się trzeci Ogólnopolski Kongres Naukowo-Techniczny SAFE PLACE 2019 Bezpieczeństwo antyterrorystyczne budynków użyteczności publicznej. Dobre praktyki cywilne i wojskowe. To cykliczne wydarzenie na stałe wpisało się w kalendarz spotkań teoretyków i praktyków z zakresu bezpieczeństwa antyterrorystycznego. Grono uczestników w porównaniu do lat przeszłych zwiększyło się, co świadczy o merytorycznej sile wydarzenia, które rok rocznie przyciąga swym całokształtem nowe instytucje do współpracy. Ponadto trzecia edycja SAFE PLACE poszczycić się może patronatem honorowym Dyrektora Rządowego Centrum Bezpieczeństwa oraz wsparciem merytorycznym ze strony Centrum Prewencji Terrorystycznej Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego i DG Home Komisji Europejskiej.

Fot. magazyn ,,Zabezpieczenia''
Uroczyste rozpoczęcie Kongresu SAFE PLACE 2019

Organizatorzy wydarzenia, czyli Uniwersytet Wrocławski – Zakład Socjologii Edukacji Instytutu Socjologii, Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie oraz Safety Project Stelmach Jarosław – od początku istnienia Kongresu SAFE PLACE dokładają wszelkich starań, by osiągnąć jak najwyższy poziom merytoryczny i organizacyjny wydarzenia. Jest to możliwe dzięki współpracy z instytucjami naukowymi, które pełniły rolę współorganizatorów naukowych, spośród których należy wymienić Wyższą Szkołę Policji w Szczytnie, Instytut Politologii Uniwersytetu Opolskiego, Wydział Nauk o Polityce i Administracji Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, Wyższą Szkołę Bankową we Wrocławiu oraz Zakład Socjologii Grup Dyspozycyjnych Uniwersytetu Wrocławskiego. Grono naukowe tychże instytucji stanowiło istotny głos w debacie na tematy podejmowane w trakcie Kongresu. Kluczowym było także wsparcie ze strony współorganizatorów instytucjonalnych, do grona których należeli: Służba Ochrony Państwa, Komenda Stołeczna Policji, Oddział Specjalny Żandarmerii Wojskowej w Warszawie, Samodzielny Pododdział Kontrterrorystyczny Policji w Warszawie, Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A., Polskie Koleje Państwowe S.A., Polska Izba Ochrony, Polska Izba Systemów Alarmowych, Związek Banków Polskich, Polskie Towarzystwo Bezpieczeństwa Narodowego oraz firma UTC Fire & Security. Co ważne, w roli ekspertów udział wzięli przedstawiciele Centrum Antyterrorystycznego (CAT ABW) oraz Centrum Prewencji Terrorystycznej Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego (CPT ABW), DG Home Komisji Europejskiej oraz Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: Wydawnictwo Adam Marszałek, Wydawnictwo DIFIN, Magazyn Zabezpieczenia, Grupa Wydawnicza Euro-Media – czasopismo – Ochrona Mienia i Informacji, Defence24.pl, InfoSecurity24.pl, Special OPS oraz Alarmy.org.

Trzeci Kongres SAFE PLACE kontynuując założenia poprzednich edycji, był okazją do skonfrontowania wiedzy teoretycznej z zakresu bezpieczeństwa antyterrorystycznego z praktycznymi rozwiązaniami technicznymi. By było to możliwe, wydarzenie przebiegało w formie paneli tematycznych, debat eksperckich, dyskusji oraz prezentacji sprzętu technicznego, których dokonali przedstawiciele firm wiodących na rynku polskim i zagranicznym. Dzięki zaangażowaniu organizacyjnemu Oddziału Specjalnego Żandarmerii Wojskowej w Warszawie, Samodzielnego Pododdziału Kontrterrorystycznego Policji w Warszawie oraz Służby Ochrony Państwa, uczestnicy mogli zapoznać się z najnowocześniejszym sprzętem i uzbrojeniem kontrterrorystycznym wykorzystywanym podczas zadań specjalnych.

Samochód opancerzony Żandarmerii Wojskowej

SAFE PLACE 2019 skupił się na kilku elementarnych obszarach z zakresu bezpieczeństwa antyterrorystycznego. Po pierwsze, poruszono kwestie ochrony infrastruktury krytycznej oraz obiektów podlegających obowiązkowej ochronie. Odwołano się także do problematyki dotyczącej bezpieczeństwa banków oraz innych obiektów sektora finansowego. Ponadto w związku z zaangażowaniem się w organizację Kongresu Polskich Kolei Państwowych, oddzielną sesję zadedykowano bezpieczeństwu na obszarach kolejowych. W ramach różnotematycznych paneli wystąpili przedstawiciele instytucji naukowych oraz bezpieczeństwa publicznego, odwołując się do wymiaru teoretycznego oraz praktycznego. Tematyka wystąpień została podsumowana i rozbudowana podczas debat eksperckich, kończących każdą sesję. Udział wzięli w niej eksperci z dziedziny bezpieczeństwa antyterrorystycznego, m.in. przedstawiciele Służby Ochrony Państwa, Komendy Stołecznej Policji, Polskich Sieci Elektroenergetycznych S.A., CPT ABW oraz Polskiego Komitetu Normalizacyjnego.

Debata ekspercka pt.: Plany ochrony i załączniki antyterrorystyczne - dobre praktyki i rekomendacje
Od lewej: dr Damian Szlachter (CAT ABW), kom. Piotr Hanusewicz (KSP WPA), Krzysztof Łęcki (PIO), Marcin Kożuszek (Safety Project), Maciej Brzyski (UTC Fire & Security), mjr rez. dr inż. Jarosław Stelmach (moderator)

Kongres SAFE PLACE 2019 przeszedł do historii, natomiast treści merytoryczne z obrad uwiecznione zostały w materiale filmowym, który na bieżąco będzie publikowany na kanale Safety Project You Tube. Dodatkowo jak co roku pod koniec roku zostanie wydana publikacja zawierająca szereg tekstów naukowo – praktycznych z obszaru bezpieczeństwa budynków użyteczności publicznej. Organizatorzy Safe Place ciesząc się wspólnym sukcesem już teraz zapraszają na kolejną edycję wydarzenia, tym razem o charakterze międzynarodowym. Niezmiernie miło nam poinformować, iż SAFE PLACE 2020 IV Międzynarodowy Kongres Naukowo-Techniczny Bezpieczeństwo antyterrorystyczne budynków użyteczności publicznej dobre praktyki - wymiar międzynarodowy i krajowy odbędzie się w dniach 3-4 listopada 2020 roku w Hotelu Windsor w Jachrance k. Warszawy. Swoją obecność potwierdzili światowej klasy eksperci z USA, Izraela oraz obszaru Unii Europejskiej, co podniesie wydarzenie do rangi światowej.

Sprawozdanie z Kongresu opracowali:
mjr rez. dr inż. Jarosław Stelmach - Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Kongresu
Malwina Wach – Członek Komitetu Organizacyjnego Kongresu, Safety Project

tel. 531 419 151, http://safetyproject.pl/